Opskrifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forside

Bynke (Artemisia vulgaris)

 

Bynke har i de senere år fået et rigtig grimt rygte. Den er svær at komme af med i marken på grund af den kraftige pælerod med den seje stængel og så er der rigtig mange, der får allergi af plantens pollen.

 

Oprindelig blev planten kaldt alle urters moder og den bliver nævnt i den folkelige overlevering i Kina, Asien og Europa.  Artemis var jagtens gudinde i den græske mytologi og hendes tvillingbror var Apollon.

 

Den plante, vi arbejder med, er en grå bynke (Artemisia vulgaris). Den står på marken som læ for bierne og de går ofte i de små mørkerøde blomster om sommeren og den har flotte sølvagtige blade.


I middelaldrens køkken bliver den brugt til at krydre anden og gåsen, som langtidssteger ved lave temperaturer. Det er fede retter, som får en pikant duft. En kylling fyldt med bynke er en fortræffelig spise. Bynken er afprøvet i en langtidsstegt pattegris med et fint resultat. Bynkesnaps får en mørkrød farve fra blomstens støvdragere og smager ganske godt.

 

Bynken blev også kaldet fattigmandspeber og kan bruges linje med andre krydderier i det eksperimenterende køkken.

Grå -bynke

Artemisia vulgaris

Wikipedia