Forside

Skvalderkål Aegopodium podagraria

 

Skvalderkål er en lavtvoksende flerårig plante, der breder sig ved hjælp af rodskud og frø. Den er ofte forhadt af haveejere, da den breder sig meget hurtigt og er ekstremt frodig selv i skygge, da det er en skovplante. Der skal kun et lille stykke jordstængel til, for at den kan overleve. Det er egenskaber, der er ønskelige ved kydderurter og grønsager, som er højtydende.

Oprindelig blev skvalderkål brugt som grønsag i de gamle klostre, og den indeholder mange vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for efter en lang vinter. Den var nemlig noget af det første grønne spiselige - sammen med brændenælder - der var at få om foråret, før alt blev globaliseret. 

Man mente også, at skvalderkål var virksom som medicin mod gigt i fødderne, også kaldet podagra. Deraf kommer navnet podagraria.

De første spæde lysegrønne skud er rigtig gode til salater, hvor den spises rå, men den kan også tilberedes i smør, hvor der lige til sidst kommes en skefuld vand ved. Så kan skvalderkålen serveres som garniture og er helt genial i smagen, naturens egen spinat.

Planten har lange rodstængler, hvor plantens engerilager er anbragt. Det er endnu ikke undersøgt, hvordan hele planten smager, men det kan jo komme an på en prøve.

 

 

 

Skvalderkål hører til familien af skærmplanter: Umbelliferae