Forside

Skovsyre  - Oxalis acetosella

Det er en flerårig plante, der vokser spredt rundt omkring i de Midtjyske blandskove med gran og bøg. De lever i skovbunden på nedfaldne grene og formuldede blade, hvor rødderne nedbryder plantematerialet og omdanner det til næring. Den er en snylter eller epifyt som er med til at holde skovbunden ren. Den har meget karakterisk syrlig smag, som kommer fra indholdet af oxalsyre. Det er det samme stof, som er i rabarber. 

Den ligner en kløver, men bladene er mere kantede og skarpe i det. Blomsten er  sart hvid med en rødmende bund i kronbladene. 

Det særprægede ved bladene er at de kan lukke sig sammen ved for strærkt sollys, da planten er en skovplante, der forestrækker halvskygge og den måde kan den undgå udtrørring.

Skovsyren er frisk som pynt til mange forskellige retter bla. fisk, til desserter og chokolade - kun fantasien sætter grænser.

Det er muligt at flytte planten hjem til køkkenet ved at tage de øverste 10 cm af skovbunden med hele planter og lægge det i en kasse. Så kan du have et stykke skovbund, som du frisk kan klippe blade og blomster fra og lægge på din ret før du serverer den.

 

 

 

 

Blomstrende SkovsyreFoto: André Karwath

Skovsyre hører til familien Oxalidaceae -

også kaldt surkløverfamilien

Slægt: Oxalis

Art: Oxalis acetosella