Opskrifter

Forside

Jordskok (Helianthus tuberosusCompositae / Asteraceae (kurveblomstfamilien)

 

Jordskok tilhører samme slægt som solsikken og er i familie med kurveblomsterne, en gruppe med mange nytteplanter. Den stammer fra Nordamerika, og det var en fransk opdagelsesrejsende, der i det 17. århundrede bragte jordskokken til Europa.

Betegnelsen skok er kendt i det danske bondesamfund; 'skok' er en betegnelse for et antal på 60 og bruges også i salmedigtningen om en stor mængde. Det passer glimrende på jordskokken, der under gunstige vilkår kan blive til rigtig mange.

Rodknoldene er knudrede, smagen er nøddeagtig, og når den er tilberedt sødlig og let bitter. Jordskokken har et højt indhold af C- og K-vitamin samt stoffet inulin. Inulin er et sukkerstof, der har en anden opbygning end almindeligt sukker, hvilket gør at jordskokken kan spises af diabetikere. Hvor kartofler gemmer deres energireserver i stivelsen, gemmer jordskokken energien i inulinen.

 

Jordskokken kan spises revet rå i salat, ovnstegt til chips og tilberedt i gratiner og supper. Jordskokken er virkelig genial i en Gratin Dauphinois, men er også dejlig i jordskokkesuppe med kokosmælk.

Familie: Compositae / Asteraceae (kurveblomstfamilien)

Slægt: Helianthus

Art: Heliantus tuberosus