s

 

 

   

Forside

 

 

 

 

 

Maltbrød

 

8 dl malturt/porter

20 gær

2 dl surdej

4 spsk salt

2 dl maltsirup

1 kg spelt

1 kg alm. hvedemel

3-5 dl lunkent vand

 

Opskrifter

 

 

 

Maltbrød er et smukt mørkt hvedebrød med en rig smag. Der skal maltsirup i, som giver en let sødme, og porter eller malturt, som giver en let bitterhed. Malturt laves ligesom kornkaffe af håndristet maltbyg. Det købes som kornkaffe. Man kan i øvrigt sagtens bruge rigtig kaffe i brødet. Man kan komme et par håndfulde korender i brødet, som smager dejligt til tørre oste. Brødet minder meget om et gammeldags vörtbrød, eller urtbrød, som man som man lavede med ølgær, og indkogt urt fra ølbrygningen. I Sverige er det et julebrød, og langt op i tiden har man kunnet hente malturten på det lokale bryggeri. I opskriften her kan man vælge mellem malturt, som er godt hvis man kan skaffe det, porter eller maltkaffe. Maltkaffen får man af kornkaffe, som er et helseprodukt – det der før i tiden hed kaffeerstatning. Maltøl g nisseøl er for sødt til dette brød. Hvis det er det eneste man kan skaffe, bruger man lidt mere af dét og lidt mindre maltsirup. Lidt af den samme smag kan man faktisk også få med rigtig stærk kaffe. Til malturten knuses 3 dl mørkt malt og overhældes med 1 l kogende vand. Lad det køle lidt af og sigt det over i en skål. Når urten er håndvarm røres gær, surdej, salt og maltsirup ud i væsken. Ælt melet i til en sammenhængende, men ikke for fast dej, tilsæt evt. det sidste vand efterhånden. Dejen skal æltes meget grundigt. Sæt dejen lunt til den har hævet til dobbelt størrelse, slå den ned og spænd op til 4 aflange, smalle brød på bageplader. Drys med mel og skær en række skrå snit i brødene. Sæt pladerne koldt til næste dag evt. med løs film over.

Kilde: muligvis.dk/maltbrod