Forside

Honning som du ofte ser den er fast, men da er meget af smagen allerede væk

 

Honning er rørt, så der ikke kommer store sukkerkrystaller i. Krystallisering er en proces, der begynder i det øjeblik honningen kommer ud af slyngen og er næsten ikke til undgå her i Norden på grund af sammensætningen af nektaren. Specielt her i Danmark, da der ofte er rapsmarker i nærheden. Men hvis det f.eks. er muligt at lave en honning af meget hvidkløver og sommerblomster kan krystalliseringen blive forsinket. Nogle gange kan den udsættes helt ved en slyngning af honning fra sensommeren.

 

Nu er det er jo ikke rigtig til at bestemme over, hvilke blomster bierne flyver hen til. Dog har vi prøvet at plantet en hektar (10.000 kvadrat-meter) med hvidkløver, som bliver klippet og holdt fri for græs lige ved siden af bihusene. Her kommer bierne gerne, når de første træk er overstået.

 

Den flydende, duftende og gennemsigtige honning er helt klart en sæsonvare - Den er lige slynget ud af tavlerne, siet og ikke rørt. Det betyder, at honningen kan holde sig flydende alt efter, hvordan sukkeret i honningen er sammensat. Honning skal opbevares mørkt og ved stuetemperatur. Hvis den bliver udsat for kulde, vil den springe i krystaller og blive knasende.


Noget honning kan blive ved med at være flydende i op til 3 måneder efter sidste omrøring. Holdbarhed for honning plejer at sættes til 1 år, men honningen kan egentlig ikke blive dårlig eller ubrugelig, men den forandrer sig bare. Den kan jo så bruges i te og kaffe eller til at bage med, hvis man ikke bryder sig om krystallerne i den hårde masse. Et glas med honning kan også lunes i et vandbad, så krystallerne smelter og honningen bliver flydende igen.

Der er  også mulighed for at håndpresse honningtavler som er gemt fra sommeren og sætte det på glas. Det giver en klar, flydende og gylden honning med en næsten bedøvende stærk duft og smag. Der kan også spises direkte fra tavlen - hvilket er en rigtig gudespise.