Sommer

 

Bifamilien er nu oppe på fuld styrke, omkring 60.000 bier. Men der skal også arbejdes for at hente nektar ind, lave  honning, hente pollen til larverne, hente vand til at køle bistadet af med. Bifamilien skal forsvares mod røveri fra andre bier, og dronningen skal fodres og pudses. Hun er i nu fuld gang og kan på en god dag lægge op mod 3.000 æg.

 

Biavleren kan i sagens natur ikke tæmme bierne, men han kan samarbejde med dem og give gode muligheder for, at de kan udvikle sig optimalt. Og hvordan gør han så det? Meget handler om at se på bierne og kende deres levevis. 

 

Jeg giver dem altid kasser med friske rammer og vokstavler på, så de har plads til at vokse. Hvis de mangler plads, deler familien sig sandsynligvis. Den gamle dronning stikker af med rigtig meget honning og rigtig mange trækbier; der kan være flere tusinde i en sådan sværm, op til halvdelen af familien. Det er ikke godt, for der går meget honning tabt, og en sådan familie kan finde på at dele sig igen. Det må undgås.

 

Jeg "plukker" også honning-tavler fra bihusene hen over sommeren og sætter friske tavler til, så de hele tiden oplever at der noget at lave. Der høstes selvfølgelig også større mængder honning med mellemrum. De mange gange vi slynger honning giver en varitation i smag og konsistens. De forskellige slags honning sælges med det samme eller gemmes til senere brug.

 

Der skal også forebygges imod varroa-miden, og der skal kontrolleres for sygdomme. Her findes en længere artikel med titlen varroa.

 

Det vigtigste er rettiddig omhu, at give bierne fred og ro og at holde en god hygiejne i bigården